Samla dina lån

Om man sitter med många småkrediter kan det löna sig att samla sin skuld. Man tar helt enkelt ett lån som är stort nog för att betala av samtliga småkrediter. Därefter har man bara en skuld att betala av på varje månad istället för massor av små. Att samla lån kan innebära både lägre ränta och lägre övriga avgifter, och så har man bara en enda skuld att hålla ordning på.

5 anledningar till att samla sina lån

Att få ned räntan

ränta privatlånOm du sitter med ett eller flera smålån med hög räntan kan du spara en hel del genom att byta dem mot ett lån med mer förmånlig ränta. Samlalån.se gör det enkelt att hitta ett bra lån med förmånlig ränta.

Exempel: Du har fem lån på 3 500 kronor var, och under de nästa 12 månaderna kommer du att betala 15% i effektiv årsränta på dessa lån. 17 500 kronor x 15% = 2 625 kronor.

Du blir beviljad ett lån på 17 500 kronor med 8% effektiv årsränta. Du använder pengarna till att lösa dina fem smålån. Under de kommande 12 månaderna kommer du nu istället att betala 1 400 kronor i effektiv årsränta. Du sparar alltså 1 225 kronor genom att samla dina lån.

Att få längre avbetalningstid

Att inte lyckas betala alla räkningar varje månad kan snabbt bli väldigt dyrt eftersom det tillkommer förseningsavgifter, påminnelseavgifter, dröjsmålsränta, inkassokostnader, etc. Dessutom riskerar man att hamna hos Kronofogden och få en betalningsanmärkning, vilket kan skapa stora problem framöver.

Om man har många små kortfristiga krediter och kämpar med att betala tillräckligt varje månad kan det vara bra att byta dem mot ett enda lån med längre avbetalningstid. Har man till exempel flera stycken snabblån som ska betalas av på 30-dagar, 60-dagar eller 90-dagar kan man med fördel byta dem mot ett enda lån med 12 månaders avbetalningstid, helt enkelt för att minska risken för att hamna efter och skaffa sig ytterligare kostnader. Det samma gäller om man har kreditkortsskulder som förfallit och där räntorna har börjat blir skyhöga. Samla dem i ett enda lån med längre avbetalningstid, och ta kontroll över din privatekonomi igen.

En månatlig aviavgift istället för många

Många låntagare tänker inte på hur mycket de betalar i aviavgifter varje månad. Faktum är att för smålån kan de sammanlagda aviavgifterna många gånger vara högre än den ränta man betalar på lånet. Här kan det alltså finnas mycket pengar att spara på att samla ihop en massa småkrediter och byta dem mot ett enda lån, så att man bara har en aviavgift varje månad.

låna pengar med privatlånAtt förenkla administrationen

För många kan det kännas både praktiskt och psykologisk jobbigt att ha massor av lån att betala av på varje månad. Genom att samla ihop alla skulder till ett enda lån minskar man på administrationen och minskar också risken för att man ska glömma bort eller missa någon av alla de små inbetalningarna. För vissa låntagare känns det också psykologiskt bättre att få ett enda fönsterkuvert från ett kreditinstitut hem i posten varje månad istället för massor av fönsterkuvert från diverse olika långivare, inkassoföretag, etc.

Att städa upp informationen i kreditupplysningen

Det flesta svenska hushåll har skulder, men om din kreditupplysning är strösslad med massor av småskulder till diverse snabblåneföretag, flera kreditkortsskulder, kanske någon skuld till ett inkassoföretag, etcetera kan det ser illa ut när någon gör en kreditupplysning på dig. Detta även om du sköter dina skulder till punkt och pricka och betalar av på dem varje månad i enlighet med avbetalningsplanerna. Att byta ut alla dessa småskulder mot en enda skuld får din privatekonomi att verka mindre rörig.

Det är inte bara låneföretag som begär ut kreditupplysningar på privatpersoner, utan det kan lika gärna handla om ett företag där du har sökt jobb eller ett bostadsbolag som äger en lägenhet som du vill hyra. Det finns många som har intresse av att veta om du har en välordnad privatekonomi eller inte. På grund av detta bör man alltid sträva efter att ha en kreditsituation som ser bra ut när någon begär ut en kreditupplysning, även om man i dagsläget inte har några planer på att ansöka om ytterligare krediter.

.