Privatlån

privatlån

Privatlån är en annan benämning för blancolån som betyder att man får låna pengar utan krav på att lämna någon säkerhet. Exempel på lån med säkerhet är billån och bolån där bostaden eller bilen lämnas som säkerhet till banken. Detta innebär att banken äger och kan ta bilen eller bostaden om man inte skulle betala av lånet enligt de villkor som gäller i låneavtalet. Så är alltså inte fallet med privatlån.

Privatlån upp till 600 000 kronor

Privatlån är betydligt större lån än t.ex smslån och de bör användas för andra ändamål än att bara dryga ut sin ekonomi rent tillfälligt. Med ett privatlån kan man låna mellan 5000 kr och 600 000 kr och det ska i regel återbetalas på mellan 1 till 20 år, vilket alltså är en lång löptid, i synnerhet jämfört med snabblån eller smslån.

Själva ansökan är överlag lika enkel att gå igenom som när man ansöker om ett smslån, enda skillnaden är att utbetalningen normalt tar lite längre tid. Många kreditbolag godtar att man legitimerar sig med sin e-legitimation men vissa bolag skickar hem ett låneavtal som man får signera och returnera innan man kan få sina pengar insatta på kontot. Välj det bästa privatlånet som du kan hitta och lämna in en ansökan redan idag.

Låna för framtiden

Privatlån passar utmärkt om man ska köpa ett fordon, åka på en dyr resa eller om man behöver en kontantinsats till ett bolån. Lånemodellen är kanske den vanligaste när det kommer till bilköp och eftersom många idag letar bilar och fordon på nätet så är det väldigt smidigt att samtidigt ansöka om ett privatlån direkt när man hittat ett objekt som man är intresserad av.

Att använda privatlån i konsumtionssyfte lämpar sig väl vad gäller exempelvis resor. En resa kan bli en dyr historia. Dessutom kan det vara så att man måste boka och betala resan långt i förväg innan själva resan äger rum. För att kunna finansiera resan kan det då vara en god idé att ta ett lån som man sedan betalar av under en tid framöver.

Med ett privatlån blir inte räntan särskilt hög heller, vilket är väldigt fördelaktigt jämfört med smslån. Vidare är det inte ovanligt att man tar ett privatlån för att finansiera kontantinsatsen vid ett bostadsköp. Med tanke på det rådande prisläget på bostadsmarknaden så blir andelen köpare som helt eller delvis finansierar kontantinsatsen med ett lån allt större.

Privatlån – dyrt eller billigt?

Privatlån kan vara billiga men också väldigt dyra beroende på hur lång återbetalningstid man väljer. Om man återbetalar lånet på ett par år så blir det procentuellt väldigt billigt men om man väljer en återbetalningstid på över 10 år så kan lånet bli väldigt dyrt. Tänk därför på att försöka välja så kort tid som möjligt och så hög månadskostnad du kan, för då minskar risken att du har mer lån på t.ex. din bil än vad bilen är värd efter några år.

Detta kan vara extra värt att tänka på om du lånar pengar till en kontantinsats för ett bostadsköp. I och med att bostadsköpet förmodligen är det största köpet man gör, sett till köpeskillingen, så blir lånet kopplat till den affären också det största man tar.

Låt säga att en bostad kostar 2 000 000 kr. Detta innebär att de 15% som utgör kontantinsatsen motsvarar 300 000 kr. 300 000 kronor är bland de högre beloppen för privatlån. Lånar du den här summan över en lång löptiden, som t.ex. 15 år, så riskerar du att betala en hög total räntekostnad. Säljer du bostaden innan löptiden på lånet är till ända så måste du fortfarande betala tillbaka på lånet även om bostaden inte längre är i din besittning. Tänk efter noga innan du tar ett lån, med andra ord.

Risker förenade med privatlån

Det är lätt att ta sig vatten över huvudet, speciellt eftersom det är så enkelt att ansöka om privatlån på nätet. Tänk på att det är väldigt mycket pengar du lånar och att du hamnar i en mycket otrevlig knipa om du inte skulle klara att återbetala lånet. Var noga med att budgetera din vardagsekonomi och räkna på hur mycket pengar du har över varje månad. Lägg gärna till lite extra på dina utgifter för att vara säker på att budgeten är realistisk. Följer du sedan din budget till punkt och pricka kan du vara helt säker på att du sköter din ekonomi exemplariskt.

.