Kreditkort

Med ett kreditkort får du en löpande kredit inom en så kallad kreditgräns. I stället för att ta ett snabblån eller ett privatlån, och därigenom få en mindre eller större summa lånade pengar direkt i handen, utnyttjar du bara den kredit du behöver. Dessutom är kreditkort i regel mycket med fördelaktigt ur ett konsumtionsperspektiv då du har tillgång till räntefria perioder och räntenivåer som inte går att jämföra med sedvanliga lån och krediter.

Kreditkort

Kreditkortet har även andra fördelar. Till exempel är de flesta kreditkort kopplade till bonusprogram. För varje inköp du gör samlar du poäng som du sedan kan lösa in mot belöningar av olika slag. Ett kreditkort är med andra ord så mycket mer än bara ett betalningsmedel. Det är även ett sätt att spara pengar genom att få tillgång till en mängd erbjudanden. Vilket kreditkort som är bäst för dig beror helt på vad du har för intressen och konsumtionsvanor. Var därför noga med att jämföra olika kreditkort innan du bestämmer dig för att ansöka om ett.

Fördelar och nackdelar med kreditkort

Kreditkortets stora fördel är att du har ett kreditutrymme som du kan utnyttja när som helst. Du kan utnyttja krediten oavsett om du behöver kontanter i handen eller om du behöver köpa något. Genom detta får du en flexibilitet i vardagen. Om det är slut i hushållskassan har du helt enkelt en slags buffert att utnyttja.

Krediten på ett kreditkort är dock aldrig obegränsad. Det finns alltid en kreditgräns som fungerar som ett maxtak för den kredit du kan utnyttja. Om kreditgränsen till exempel är 20 000 kr och du har gjort sammanlagda inköp för just 20 000 kr kan du inte göra ytterligare inköp förrän du har betalat av en del av skulden.

Kreditskulden regleras normalt en gång i månaden och du får en faktura på det utestående beloppet. Du behöver dock inte betala hela beloppet på en gång. Normalt har du flera alternativ. Notera bara att ränta börjar löpa inom en viss tid.

Nackdelarna med kreditkort är nära kopplade till fördelarna. I och med att du med ett kreditkort får större ekonomisk frihet så krävs det att du som konsument är mer disciplinerad och ansvarstagande vad gäller dina månatliga utgifter. Bara för att du har möjlighet att spendera exempelvis 20 000 kronor extra i månaden, tack vare krediten du har tillgång till, så innebär inte detta att du måste spendera dessa pengar, eller att du ens borde. Krediten bör ses som en monetär reserv snarare än rena konsumtionspengar. Agera med försiktighet är vårt bästa råd!

Bonusprogram och förmåner

Majoriteten av kreditkort är kopplade till bonusprogram. Vissa bonusprogram erbjuds i regi av själva kortutställaren medan andra är separata för enskilda aktörer, såsom till exempel banker, bensinbolag och kedjor av livsmedelsbutiker.

Typiska förmåner med kreditkort är:

  • Bonuspoäng på inköp
  • Kompletterande reseförsäkring vid köp av resa
  • Rabatt på flyg, hotell och liknande
  • Medlemserbjudanden såsom rabatter på tjänster för hushållet.

Vi rekommenderar dig starkt att jämföra olika kreditkort innan du bestämmer dig för vilket du ska ansöka om. Fördelarna kan variera kraftigt beroende på vilka intressen du har, hur din livssituation ser ut eller vad du har för konsumtionsvanor. Genom att välja rätt kreditkort för just dig kan fördelarna bli många och du kan spara pengar samtidigt som du får tillgång till många roliga och intressanta erbjudanden. I dagsläget finns det många olika typer av jämförelsetjänster för just kreditkort och vi tycker absolut att du bör kolla upp dem.

Ansökan om kreditkort

Det är inga större skillnader mellan en vanlig låneansökan gällande till exempel ett privatlån och en ansökan om ett kreditkort. Det beror på att vad du egentligen ansöker om är detsamma i båda fallen, nämligen kredit.

Du kan ansöka om kreditkort genom att göra ett besök på ett fysiskt bankkontor eller genom att fylla i en kreditansökan direkt på nätet. Det sistnämnda alternativet går snabbast och är givetvis också lite smidigare.

När din ansökan har kommit kreditgivaren tillhanda görs en sedvanlig kreditkontroll genom vilken kreditgivaren säkerställer att du har en tillräckligt god ekonomi för att kunna uppfylla kreditavtalet. En kontroll av eventuella betalningsanmärkningar och skuldsaldon görs också. Om du klarar kontrollen tar det sällan mer än några bankdagar innan du får kreditkortet hem i brevlådan. Notera att koden till kortet i regel skickas i en separat försändelse.

.