Billån

Billan direktfinansDet finns tre sätt att finansiera ett inköp av en bil. Först och främst finns självklart möjligheten att erlägga köpeskillingen i kontanter som man har direkt tillgängliga genom exempelvis sparande. För det andra finns möjlighet att teckna ett privatlån som täcker köpeskillingen och för det tredje kan man helt enkelt köpa bilen på kredit. Begreppet billån är en synonym till sistnämnda förfarande.

Billån med bilen med säkerhet

Ett billån i den traditionella meningen är mer att likställa med ett bolån än med ett privatlån, detta av den anledningen att du ställer en säkerhet för lånet. Vad gäller ett bolån utgör själva bostaden säkerhet och när det gäller ett billån är bilen långivarens faktiska säkerhet för lånet.

Med ett billån kan du erlägga upp till 80% av den totala köpeskillingen med lånade pengar. Det innebär att du måste skjuta till 20% av priset med egna pengar. Om du har en bil att byta in i samband med köpet kan du använda den bilens marknadsvärde för att täcka hela eller delar av kontantinsatsen.

Så här tecknar du billån

Att teckna ett billån för köp av en ny bil eller en begagnad bil är en mycket enkel historia. I praktiken behöver du inte göra annat än att komma överens med bilhandlaren om priset och sedan betala kontantinsatsen på plats. Bilförsäljaren ordnar med allt det praktiska och allt pappersarbete i bilhallen och när allt är klart kan du köra hem i din nya bil.

När det gäller begagnade bilar finns några saker att tänka på. För det första måste bilen säljas via en auktoriserad bilförsäljare och för det andra blir den maximala låneperioden lite kortare. Normalt finns också en lägsta lånegräns. Den ligger i regel på omkring 30 000 kr. Om du inte har möjlighet att finansiera köpet av en begagnad bil med ett billån finns alltid privatlånet som ett alternativ.

Jämför långivarnas erbjudanden

Varje bilhandlare har en bank eller ett finansbolag som man har ett stående avtal med. Bilhandlarna är emellertid givetvis fria att välja vilken finanspartner som helst. Om du inte har några särskilda önskemål vad gäller bilmärke, alternativt har siktet inställt på en bilmodell som finns till försäljning hos en rad olika bilhandlare, kan det finnas pengar att spara på att så att säga shoppa runt bland bilhandlare och kreditgivare.

.