Lös in dina ogiltiga sedlar innan avgiften höjs!

Ogiltiga svenska sedlar

I samband med det stora utbytet av mynt och sedlar som avslutades för tre år sedan och pågick mellan 2015 och 2017 var det många ogiltiga sedlar som aldrig växlades in. Enligt Riksbankens beräkningar rör det sig om pengar till ett värde av 88 miljarder kronor som blev ogiltiga, varav 92 procent av dessa sedan dess har lösts in. Fortfarande saknas dock totalt 5,5 miljarder kronor.

För att sätta det i perspektiv: För det kan du köpa 10 ton guld – eller drygt 367 miljoner avokados.

Sedlar går fortfarande att lösa in

Även om sista datumet för inlösen av ogiltiga sedlar sedan länge passerat, går det fortfarande att lämna in dem hos Riksbanken om man idag skulle hitta en sådan sedel. Däremot kostar det idag 100 kronor per inkommen ansökan. Det innebär att om du lämnar in en ogiltig 500-kronorssedel får du bara 400 kronor tillbaka efter att avgiften har dragits av – men det är bättre än inget.

Dock meddelar Riksbanken nu att avgiften från och med den 1 oktober i år kommer dubbleras, till 200 kronor. Så om du har en bunt ogiltiga sedlar hemma i madrassen är det dags att lösa in dem!

Det är inte bara avgiften som ändras den 1 oktober, utan även reglerna för inlösen. Efter ändringen kommer endast de personer som ägde sedlarna innan de blev ogiltiga att få lösa in pengarna, samt även dödsbon. Denna regeländring innebär att ogiltiga sedlar som till exempel skänkts i insamlingar, köpts eller getts som gåva, inte kommer gå att lösa in efter den 1 oktober.

När Riksbanken tidigare har fått in utgångna sedlar har inlösen beviljats i 99 procent av fallen. Du som vill slippa regeländringen, samt den höjda avgiften, bör därmed se till att lösa in dina ogiltiga sedlar innan ändringarna träder i kraft. Information om hur du gör finns på Riksbankens hemsida.

.