Vad är ett låneskydd – och när behöver du det?

När du tar ett lån förutsätter lånegivaren, genom att göra kalkyler över dina inkomster och utgifter, att du kommer kunna betala tillbaka pengarna. Ibland händer det dock att livet kommer emellan – du kanske förlorar ditt jobb, blir sjukskriven eller tvingas vara hemma för att vårda en anhörig. Vid sådana tillfällen kan det bli svårt att få pengarna att räcka och kunna betala tillbaka ditt lån.

En låneförsäkring är en försäkring som skyddar dig mot sådana händelser, inte genom att se till att de inte händer (även om vi önskar att det fanns en sådan försäkring) utan genom att se till att säkra din återbetalningsförmåga om något oväntat skulle ske. På så vis behöver du aldrig vara orolig för att du inte ska kunna betala tillbaka dina lån, och i värsta fall hamna hos inkasso eller Kronofogden, om en situation skulle uppstå som leder till att du får en minskad inkomst.

Vanligtvis är det den aktör som lånat ut pengarna till dig från start som också erbjuder en låneförsäkring i samband med lånetillfället. Har du inga kända hälsoproblem sedan tidigare och har en fast och för tillfället trygg anställning kan det kännas frestande att strunta i en sådan försäkring. Du vet dock aldrig vad framtiden har att bjuda på och likaväl som du har en hemförsäkring eller en olycksförsäkring kan det vara klokt att också ha ett låneskydd.

Priset på låneskyddsförsäkring  brukar vara lågt i förhållande till vad du betalar på ditt lån och det är en billig försäkring om du tänker på alla kostnader som kommer att tillkomma om du står där och inte kan betala på ett lån med påminnelseavgifter och som kanske går vidare till Kronofogden.

.