Färre bostäder till salu

Letar du efter en bostad nu så har du inte lika mycket att välja på som vid samma tidpunkt för ett år sedan. Många spekulerar i om det kan bero på det nya amorteringskravet. Det byggs också som aldrig förr och det finns en förhoppning om att utbudet ska öka i takt med att fler bostäder står färdiga. Men kommer bostadsmarknaden att klara av dom nya reglerna?

Amorteringskravet som infördes 1 mars i år gäller för dom som ska ta nya lån till bostadsköp. Det kommer att drabba dom som har lägre lön och måste ta ett högre lån vid ett bostadsköp. Den yngre generationen som ska köpa en bostad för första gången måste jobba ett par år extra för att spara ihop till en högre kontantinsats.

I början på året så var det många som ville sälja innan det nya kravet var på plats. Inte alla fick sålt sina fastigheter och efter påsk så såg man att priserna på bostäder sjönk i hela landet. I Stockholm med 4% – 6% och i Göteborg 2 – 4%.

Ett annat tecken på att bostadsmarknaden är lite trög just nu är hur länge en annons på ett hus ligger ute. Det tar nämligen längre tid att sälja sin fastighet och det syns i annonserna. Många som ska sälja väljer att vänta tills köparna har bättre villkor. Kanske en statlig form för lån är lösningen? I Norge har dom husbanklån, det är ett lån som ger bättre villkor till dom som har det sämre ställt.

.