Är kontantinsatsen ett problem?

kontantinsatsNär man ska låna pengar till en bostad eller finansiera en bil så krävs det alltid en kontantinsats. Många undrar varför och tycker att det är jättedumt men det finns en mycket god anledning till att finansbolaget eller banken kräver detta. Det är inte heller alla som kan utföra köpet då de inte har tillräckligt med tillgångar för att lösa kontantinsatsen. Här tänkte vi ta upp lite viktiga saker kring ämnet för att du ska förstå varför man får betala en kontantinsats och hur man kan lösa den utan att ha pengar på banken.

Varför en kontantinsats?

När du tar ett hus- eller billån så tar banken eller finansbolaget huset eller bilen som säkerhet. Detta innebär att det är banken som äger huset eller bilen tills dess att hela lånet är betalt. Om du inte skulle klara att betala av lånet så måste banken kunna sälja bilen eller huset och få tillbaks de pengar som de lånat ut. Eftersom värdet på ett hus eller en bil kan förändras mycket så måste banken säkerställa att värdet uppgår i minst det som skulden omfattar. För att skulden ska bli mindre än värdet så kräver därför banken att man lägger en kontantinsats, så att lånet blir lägre än sakens värde.

Hur kan man lösa kontantinsatsen?

Om man t.ex ska köpa ett hus så kan kontantinsatsen bli ganska hög. Banken kan kräva 15-25% i insats och på ett hus som kostar 1 miljon kronor så blir det mycket pengar. Det är inte var och varannan familj som klarar att betala en så stor kontant insats. I dessa fall kan man faktiskt även låna till kontantinsatsen och vart man gör det hittar du på sajten Lånatillkontantinsats.se som också har guider för olika saker som man kan behöva en insats till.

Betala av dina lån i rätt ordning

När man t.ex lånar till kontantinsatsen för ett hus så får man således två olika lån, dessa kallas för topplån (kontantinsatsen) och bottenlån. Topplånet är ett s.k privatlån och har alltid högre ränta än vad ett bottenlån har eftersom privatlånet är ett lån utan säkerhet. Det är därför viktigt att man betalar av så mycket som möjligt på topplånet och blir av med det innan man börjar amortera mer på bottenlånet.

.