Resa på kredit – inte onödigt dyrt

resa på kredit

Du känner garanterat till att det generellt är en mindre bra idé att låna till konsumtion. Den ekonomiska tumregeln är att lån och krediter endast bör finansiera investeringar med ett mer beständigt värde, till exempel köp av en bostad. Samtidigt behöver konsumtion på kredit, till exempel i form av semesterresor, inte alltid innebära ekonomiska förluster eller risker. Faktum är att det är möjligt att låna till semestern utan att behöva betala några större belopp i räntor.

Betala resan med kreditkortet

Om du betalar en semesterresa med kreditkort kan du få en helt skuldfri semester. Detta beror på att du har en räntefri kreditperiod på fem till sju veckor. Reglerar du skulden inom denna period betalar du ingen ränta över huvud taget. Att du förmodligen har en årsavgift att betala för kortet samt kanske också debiteras aviavgifter är en annan sak.

Den räntefria perioden gör kreditkortet överlägset exempelvis ett privatlån eller ett smslån. För dessa två krediter måste du ju betala ränta. Samtidigt finns ännu fler fördelar. Om du erlägger betalningen för resan med kreditkortet får du också en del nyttiga kompletterande försäkringar för resan. Det handlar bland annat om avbeställningsskydd och ersättning för försenat och förlorat bagage. Du har visserligen en reseförsäkring inkluderad i hemförsäkringen, men de flesta kreditkort ger ett extra skydd.

Planera noga

Innan du använder dig av möjligheten att köpa semestern på kreditkortet ska du fundera igenom saken både en och två gånger. Om beslutet är förhastat riskerar nämligen den skuldfria resan att bli en mycket dyr historia.

När din räntefria period är till ända kommer kreditränta att börja löpa på skulden. Denna ränta är ofta av det större slaget. För de ”billigaste” kreditkorten debiteras en kreditränta på omkring 10% medan snittet ligger på närmare 13-14%. Sådana räntesatser ger betydande kostnader om krediten uppgår till lite större belopp. Det är alltså viktigt att du ser till att kunna betala tillbaka den utestående krediten så snart som möjligt, och helst givetvis inom den räntefria perioden.

Spara ihop till resan – det bästa alternativet

Att spara ihop till resan kostar ingenting. Det är snarare så att du kan få några extra kronor att spendera om du väljer att placera pengarna på ett konto med sparränta. Om du finansierar din semesterresa med sparade pengar tar du inga risker, och kan kanske få både en mer trivsam vistelse på destinationen och ekonomiskt mer lugna månader efter semesterresan. Att spara kan ses som det lite tråkiga och jobbiga alternativet, men det är det ekonomiskt mest fördelaktiga.

Tips: Även om du har sparat ihop till semestern kan du med fördel betala resan med kreditkortet för att dra nytta av de fördelar som följer av den kompletterande reseförsäkringen.

.