Medlemslån

Medlemslån är en typ av privatlån/blancolån som kan beviljas medlemmar i fackförbund. Medlemslånet är, tillsammans med inkomstförsäkringar av olika slag, fackförbundens huvudsakliga finansiella produkter. En del fackförbund kan också erbjuda medlemslån för bolån, men det är ganska sällsynt.

I jämförelse med ett privatlån/blancolån som man tecknar direkt hos en bank eller ett kreditinstitut finns en rad fördelar med ett medlemslån via ett fackförbund. Den största fördelen handlar om att räntan för lånet blir lägre med ett medlemslån. En annan större fördel är att de villkor som måste uppfyllas för att komma ifråga för ett lån normalt är lite mer generösa.

Fackförbund och medlemslån

De flesta fackförbund erbjuder sina medlemmar möjligheten att ta medlemslån. Det är emellertid inte fackförbunden själva som står för själva långivningen, utan det är alltid en bank eller ett kreditinstitut som av avtalspart.

Med sina många medlemmar har fackförbunden en utmärkt förhandlingssits gentemot banker och kreditinstitut och facken använder sin styrka för att förhandla fram bästa möjliga villkor. Det är därför ett medlemslån i princip alltid är mer fördelaktigt än ett genomsnittligt privatlån som man tecknar på egen hand.

Förutsättningar för att kunna teckna medlemslån

Villkoren för ett medlemslån kan generellt sägas vara lite mer generösa än villkoren för ett vanligt privatlån, men det betyder inte automatiskt att det är fritt fram för alla att låna.

För att kunna ta ett medlemslån krävs att låntagaren är myndig, att han eller hon har en tillräckligt god ekonomi (sedvanlig kreditkontroll görs) och att han eller hon inte har några betalningsanmärkningar. I tillägg måste låntagaren ha varit medlem i fackförbundet under en viss tid. Exakt hur länge kan emellertid kilja sig mellan olika fack.

Så här mycket kan du låna med ett medlemslån

För ett medlemslån av typen privatlån, det vill säga lån utan reell säkerhet, gäller normalt att du kan låna mellan 20 000 kr och 300 000 kr. Det är ytterst få fackförbund som erbjuder lägre lånebelopp än 20 000 kr, medan det finns ett par fack som låter dig låna upp emot 350 000 kr (givetvis förutsatt att du har ekonomin för det). För bolåneerbjudanden i fackets regi är det de allmänna reglerna för bolån, inklusive bolånetaket, som gäller.

5 fördelar med medlemslån jämfört med vanliga privatlån

Det finns ett antal skillnader mellan medlemslån via fackförbund och traditionella privatlån. Här är de fem viktigaste.
Räntan blir normalt lägre för ett medlemslån
Villkoren för ett medlemslån är ofta lite mer generösa
Uppläggningsavgiften slopas i regel för medlemslån
För medlemslån ingår ofta någon slags låneförsäkring som träder i kraft vid exempelvis arbetslöshet
Det är vanligare med möjlighet till betalningsfri månad för medlemslån

Sammanfattning medlemslån

Medlemslån erbjuds av fackförbund, men det är en bank eller ett kreditinstitut som är faktisk långivare
Fackförbundens styrka gör att de kan förhandla fram bra villkor
Medlemslån är normalt av typen privatlån, men det finns också medlemslån i form av bolån

Comments are closed.