Kreditkort

KreditkortMed ett kreditkort får du en löpande kredit inom en så kallad kreditgräns. I stället för att ta ett snabblån eller ett privatlån, och därigenom få en mindre eller större summa lånade pengar direkt i handen, utnyttjar du bara den kredit du behöver.

Kreditkortet har även andra fördelar. Till exempel är de flesta kreditkort kopplade till bonusprogram. För varje inköp du gör samlar du poäng som du sedan kan lösa in mot belöningar av olika slag.

Löpande kredit för en flexibel ekonomi

Kreditkortets stora fördel är att du har ett kreditutrymme som du kan utnyttja när som helst. Du kan utnyttja krediten oavsett om du behöver kontanter i handen eller om du behöver köpa något. Genom detta får du en flexibilitet i vardagen. Om det är slut i hushållskassan har du helt enkelt en slags buffert att utnyttja.

Krediten på ett kreditkort är dock aldrig obegränsad. Det finns alltid en kreditgräns som fungerar som maxtak för den kredit du kan utnyttja. Om kreditgränsen till exempel är 20 000 kr och du har gjort sammanlagda inköp för just 20 000 kr kan du inte göra ytterligare inköp förrän du har betalat av en del av skulden.

Kreditskulden regleras normalt en gång i månaden och du får en faktura på det utestående beloppet. Du behöver dock inte betala hela beloppet på en gång. Normalt har du flera alternativ. Notera bara att ränta börjar löpa inom en viss tid.

Bonuspoäng och andra förmåner

Majoriteten av kreditkort är kopplade till bonusprogram. Vissa bonusprogram erbjuds i regi av själva kortutställaren medan andra är separata för enskilda aktörer, såsom till exempel banker, bensinbolag och kedjor av livsmedelsbutiker.

Typiska förmåner med kreditkort är:
Bonuspoäng på inköp
Kompletterande reseförsäkring vid köp av resa
Rabatt på flyg, hotell och liknande
Medlemserbjudanden såsom rabatter på tjänster för hushållet.

Så här ansöker du om ett kreditkort

Det är inga större skillnader mellan en vanlig låneansökan gällande till exempel ett privatlån och en ansökan om ett kreditkort. Det beror på att vad du egentligen ansöker om är detsamma i båda fallen, nämligen kredit.

Du kan ansöka om kreditkort genom att göra ett besök på ett fysiskt bankkontor eller genom att fylla i en kreditansökan direkt på nätet. Det sistnämnda alternativet går snabbast och är givetvis också lite smidigare.

När din ansökan har kommit kreditgivaren tillhanda görs en sedvanlig kreditkontroll genom vilken kreditgivaren säkerställer att du har en tillräckligt god ekonomi för att kunna uppfylla kreditavtalet. En kontroll av eventuella betalningsanmärkningar och skuldsaldon görs också. Om du klarar kontrollen tar det sällan mer än några bankdagar innan du får kreditkortet hem i brevlådan. Notera att koden till kortet i regel skickas i en separat försändelse.

Comments are closed.